söndag

Personligt Brec, är det ok att stava fel i CV:t?

Personligt Brec är inte en felstavning som är ok då den tyder på ett hastigt ihopsatt Personligt Brev. Människan bakom felstavningen i ett CV är antagligen inte noggrann, använder inte de enkla hjälpmedlen som skulle underlätta (rättstavningsprogram) och en person som rekryterar får kanske inte känslan av att en person som gör fel på en så enkel sak verkligen kan tänka sig att anstränga sig för att få jobbet.

De flesta tipsen till CV:n går ofta in på hur korrekt stavningen, uppbyggnaden av det svenska språket och vilka ord du får använda. Ta t.ex. elektronisk post där jag fått lära mig att det heter en e-post. Mail, mejl, e-brev, det finns många synonymer och frågan är vilken just du ska använda.

Att skriva ett personligt brev är ändå inte en tävling i att vara språkligt korrekt enligt mig (om du inte söker ett jobb som t.ex. lärare i det svenska språket). På denna sida gör jag medvetet språkliga fel hela tiden. Ordet CV ska egentligen skrivas som cv och Personligt Brev ska skrivas som personligt brev (om det inte är första ordet i en mening).

Ditt Personliga Brev och din Meritförteckning ska bedömas av en arbetsgivare och skulle jag vara den arbetsgivaren så skulle jag tycka att det var helt ok med båda men hur ska de arbetssökande veta. Allt går naturligtvis inte att ta reda på men nu går vi över till ett gammalt tips nämligen telefonsamtalet till företaget.
personligt brev, presonligt brec
Personligt Brec?


Innan du skickar in ditt CV
så ringer du till den person som är ansvarig för rekryteringen. Tanken i tipset har varit att du ska försöka göra ett intryck så att du blir ihågkommen vilket kanske inte är helt fel men nu handlar det om vilket intryck den ansvariga rekryteraren gör på dig. Förbered med frågor och ha papper och penna framför dig. Lyssna vilka sorters ord personen använder när du får svar på dina frågor och anteckna under tiden du pratar. Ställer du t.ex. frågan:

- Hur vill Ni helst att jag skickar min ansökan?
och får svaret: 
- Via mail.

Frågan är om inte det är bättre att inte vara språkligt korrekt utan använda ordet mail istället för ordet e-post innan din e-postadress när du söker till just det jobbet?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...