lördag

Personligt brev, första delen av ditt CV

Ett personligt brev är ett komplement till meritförteckningen och är antagligen det mest tidskrävande om du ska ha ett riktigt bra CV när du söker jobb. Ska det personliga brevet bli riktigt bra så måste du anpassa det för varje jobb som du söker. Ett personligt brev är just som det låter, ett brev från dig till en arbetsgivare.


Gör gärna en egen mall på ett personligt brev som du utgår ifrån men då olika arbeten kräver olika saker så måste du anpassa brevet till det aktuella jobbet. I brevet har du chans att trycka på det du vill ha fram ur meritförteckningen och berätta med egna ord varför du är den rätta för jobbet m.m.

cv personligt brev
Personligt brev
 

Ett personligt brev
ska få plats på ett A4 papper. Det brukar ofta börja med företagets kontaktperson på företaget, namn på tjänsten du söker och datum för ansökan i sidhuvudet följt av ett Hej! som start på brevet. I slutet av det personliga brevet så kommer det ofta en eventuell underskrift och ett foto på den arbetssökande. Med tanke på platsen så går det att få in hur mycket text som helst i det personlig brevet men det är inte till din fördel. Ditt personliga brev ska vara lättläst, relevant, uppdelat i stycken med marginaljustering (som i detta inlägg) för att läsaren ska få en så bra och lättläst upplevelse som möjligt.

Jag kommer att gå igenom de olika delarna i det personliga brevet var för sig men några saker ska du tänka på redan nu. Desto viktigare det är för tjänsten (försök att tänka på vad arbetsgivaren vill läsa när du skriver ditt personliga brev) desto längre upp ska det gå att hitta i ditt personliga brev. Samtidigt måste du ha en röd tråd i ditt personliga brev dvs. att texten ska hänga ihop och vara lättläst,

Tänk på ditt personliga brev som ett rum som du ska möblera, trycker du in så mycket som du får plats med så blir det oftast varken snyggt eller funktionellt. Behåller du rummet tomt så känns det tråkigt och ödsligt samtidigt som du inte kommer att spendera någon tid i det eller visa upp det för andra. Sätter du in lagom mycket möbler som passar ihop och behåller lite ytor får du ett snyggt och funktionellt rum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...