tisdag

Referenser

Referenserna har alltid en stor betydelse när du söker jobb. Skulle referenspersonernas svar inte stämma överens med det arbetsgivaren som ringer söker så kan det rasera ditt tidigare arbete med CV, Personligt Brev och Meritförteckning

Du ska inte ha med din referenser redan i CV om det inte står uttryckligen i platsannonsen att det krävs. Om det är ett krav på referenser redan i din arbetsansökan så kan du ta med en referens och komplettera med en längre referenslista när du passerat intervjun. Blir din referensperson uppringd för ofta så kan han eller hon eventuellt tappa motivationen i att lägga tid på goda referenser till dig, då har du slitit ut din referensperson vilket vi vill undvika.

Gör en referenslista med alla personer som du kan tänka dig att ha som referenser. Det kan vara chefer, kunder, kollegor eller lärare alternativt fotbollstränare. Vilka känner dig bra, vet vad du kan och ändå har tillräckligt med distans till dig för att kunna ge referenssvar som inte är alldeles för partiska (som en mor skulle ge sin son eller goda vänner ger varandra).

Referenslistan
gallrar du ner till en mindre listatvå till fyra referensnamn när du blir kallad på intervju. Plocka ut de personer som kan ge dig de mest relevanta referenserna för just det jobb som du söker.
referenser meritförteckning
Välj rätt referenspersoner som komplement till ditt CV!
Kontakta de referenser
som du vill använda. Fråga om det går bra att använda personerna som referenser men lämna det inte där. Fråga även vilket/vilka telefonnummer du får lämna ut, vilka tider det passar bäst att ringa (är personen upptagen med annat så finns det stor chans att referenssamtalet om dig blir lidande). För att din referensperson ska kunna ge så relevanta referenser som möjligt så måste du även informera om jobbet du söker.


När jag blir tillfrågad om att vara referensperson ber jag alltid om information om det sökta jobbet. Helst vill jag ha en e-post med platsannonsen så att jag kan läsa igenom och fundera hur t.ex. styrkor i tjänsten hos oss kan tillämpas på det aktuella jobbet. Får jag information och tiden så blir jag en bättre referensperson utan att försköna personen till något han eller hon inte är. Jag är alltid ärlig i mina svar som referens och de som tackar mig för goda referenser får alltid svaret att jag bara talade sanning och det är deras egen förtjänst.

Glöm inte att även här kan du skilja dig från mängden på ett positivt sätt med t.ex. en snygg referenslista på ett lite finare papper, det är bara din fantasi som sätter gränserna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...